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This memorandum responds to your request for assistance.  This advice may not be 
used or cited as precedent. 
 

LEGEND 

Date 1 = -------------------- 
Date 2 = ------- 
Foreign Parent = ------------------- 
Taxpayer = -------------------- 
ABC = -------------------------------------- 
ABC Consolidated Group = -------------------------------------------------------------------------------
-------- 
Tax Year 1 = ------------------------------------------ 

ISSUES 

Does the Taxpayer have a LIFO conformity violation related to its provision of financial 
statements prepared using IFRS to its lending bank? 
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CONCLUSIONS 

The provision of financial statements prepared using IFRS to the lending bank violated 
the LIFO conformity requirements.   

FACTS 

Background 
 
On Date 1, the Taxpayer became a wholly-owned subsidiary of ABC and a 
member of the ABC Consolidated Group.  The ABC Consolidated Group filed a 
consolidated federal tax return for Tax Year 1.   
 
ABC is wholly-owned by Foreign Parent, a foreign entity.  Foreign Parent 
reported its worldwide consolidated financial statements using the International 
Financial Reporting Standards (“IFRS”) for Tax Year 1.  Foreign Parent required 
the Taxpayer to adopt the IFRS standards to facilitate the process of preparing 
these worldwide consolidated financial statements.  Therefore, the Taxpayer 
adopted IFRS for the first time for Tax Year 1.  This marked the first year that the 
Taxpayer issued any IFRS based financial statements.  Prior to the adoption of 
IFRS, the Taxpayer used U.S. GAAP as its accounting standard.   
 
The last-in, first-out (“LIFO”) inventory method is not an allowable method under 
IFRS.  The Taxpayer has used the LIFO inventory method for accounting for a 
portion of its inventory since Date 2 for both tax and financial reporting purposes.  
The Taxpayer continued to use the LIFO inventory method for Tax Year 1.   
 
The Taxpayer provided financial statements to its foreign parent based upon 
IFRS standards for Tax Year 1.   These financial statements included a balance 
sheet and income statement based upon IFRS standards.  The Taxpayer also 
provided the IFRS-only balance sheet and income statement to its lending bank.   
 
Along with the IFRS-only balance sheet and income statement, the Taxpayer 
provided its lending bank with tabulated versions of its balance sheet and income 
statement whereby each was presented on an IFRS and U.S. GAAP standard.  
Specifically, the tabulated financial statements made adjustments (including LIFO 
adjustments) to the IFRS column to arrive at U.S. GAAP.  The IFRS version of 
the profit/income of the Taxpayer was based on a method that did not include 
LIFO principles in inventorying goods.  The Taxpayer did not make a distinction 
between primary or supplemental information within these financial statements 
related to the change from IFRS to U.S. GAAP reporting standards; nor did it 
include explanatory footnotes regarding the change.  The Taxpayer provided 
these financial statements to the lending bank in accordance with lending 
requirements imposed by the bank related to a letter of credit. 
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LAW AND ANALYSIS 

Applicable Law 
 
Internal Revenue Code section 472(c) provides that a taxpayer who elects to use the 
LIFO inventory method for federal income tax purposes must establish to the 
satisfaction of the Secretary that it has used no method other than LIFO in inventorying 
such goods to ascertain the income, profit, or loss of the first taxable year for which 
LIFO is to be used, for the purpose of a report or statement covering such taxable year 
to shareholders, partners, or other proprietors, or to beneficiaries, or for credit purposes. 
 
Section 472(e)(2) imposes a requirement similar to that contained in section 472(c) for 
taxable years subsequent to the year of the LIFO election and provides that the 
taxpayer may be required to discontinue the use of the LIFO inventory method if this 
requirement is violated. 
 
Section 472(g) provides that all members of the same group of financially related 
corporations shall be treated as one taxpayer for purposes of the LIFO conformity 
requirements contained in subsections (c) and (e)(2).  The term “group of financially 
related corporations” means any affiliated group as defined in section 1504(a), 
determined by substituting “50 percent” for “80 percent” each place it appears and 
without regard to section 1504(b), and any other group of corporations that consolidate 
or combine for purposes of financial statements. 
 
Treasury Regulation section 1.472-2(e)(1) provides, in part: 
 

The taxpayer must establish to the satisfaction of the Commissioner that 
the taxpayer, in ascertaining the income, profit, or loss for the taxable year 
for which the LIFO inventory method is first used, or for any subsequent 
taxable years, for credit purposes or for purposes of reports to 
shareholders, partners, or other proprietors, or to beneficiaries, has not 
used any inventory method other than that referred to in § 1.472-1 or at 
variance with the requirements of § 1.472-2(c).   

 
Section 1.472-2(e)(1)(i) provides that the taxpayer’s “use of an inventory method other 
than LIFO for purposes of ascertaining information reported as a supplement to or 
explanation of the taxpayer’s primary presentation of the taxpayer’s income, profit, or 
loss, for a taxable year in credit statements or financial reports” is not considered at 
variance with the requirements § 1.472-2(e)(1). 
 
Section 1.472-2(e)(1)(ii) provides that the “use of an inventory method other than LIFO 
to ascertain the value of the taxpayer’s inventory of goods on hand for purposes of 
reporting the value of such inventories as assets” is not considered at variance with the 
requirements of § 1.472-2(e)(1). 
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Section 1.472-2(e)(1)(iii) provides that the taxpayer’s “use of an inventory method other 
than LIFO for purposes of ascertaining information reported in internal management 
reports” is not considered at variance with the requirements § 1.472-2(e)(1). 
 
Section 1.472-2(e)(4) provides: 
 

Under paragraph (e)(1)(ii) of this section, the use of an inventory method 
other than LIFO to ascertain the value of the taxpayer's inventories for 
purposes of reporting the value of the inventories as assets is not 
considered the ascertainment of income, profit, or loss and therefore is 
not considered at variance with the requirement of paragraph (e)(1) of this 
section.  Therefore, a taxpayer may disclose the value of inventories on a 
balance sheet using a method other than LIFO to identify the inventories, 
and such a disclosure will not be considered at variance with the 
requirement of paragraph (e)(1) of this section.  However, the disclosure 
of income, profit, or loss for a taxable year on a balance sheet issued to 
creditors, shareholders, partners, other proprietors, or beneficiaries is 
considered at variance with the requirement of paragraph (e)(1) of this 
section if such income information is ascertained using an inventory 
method other than LIFO and such income information is for a taxable year 
for which the LIFO method is used for Federal income tax purposes.  
Therefore, a balance sheet that discloses the net worth of a taxpayer, 
determined as if income had been ascertained using an inventory method 
other than LIFO, may be at variance with the requirement of paragraph 
(e)(1) of this section if the disclosure of net worth is made in a manner 
that also discloses income, profit, or loss for a taxable year. 
However, a disclosure of income, profit, or loss using an inventory method 
other than LIFO is not considered at variance with the requirement of 
paragraph (e)(1) of this section if the disclosure is made in the form of 
either a footnote to the balance sheet or a parenthetical disclosure on the 
face of the balance sheet.  In addition, an income disclosure is not 
considered at variance with the requirement of paragraph (e)(1) of this 
section if the disclosure is made on the face of a supplemental balance 
sheet labelled as a supplement to the taxpayer's primary presentation of 
financial position, but only if, consistent with the rules of paragraph (e)(3) 
of this section, such a disclosure is clearly identified as a supplement to or 
explanation of the taxpayer's primary presentation of financial income as 
reported on the face of the taxpayer's income statement. 

 
Section 1.472-2(e)(3) provides specific rules related to the exception of the conformity 
requirement for supplemental or explanatory information. 
 
Section 1.472-2(e)(3)(i) provides: 
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Information reported on the face of a taxpayer’s financial income 
statement for a taxable year is not considered a supplement to or 
explanation of the taxpayer’s primary presentation of the taxpayer’s 
income, profit, or loss for the taxable year in credit statements or financial 
reports.  For purposes of paragraph (e)(3) of this section, the face of an 
income statement does not include notes to the income statement 
presented on the same page as the income statement, but only if all notes 
to the financial income statement are presented together. 

 
Section 1.472-2(e)(3)(ii) provides, in part: 
 

Information reported in notes to a taxpayer's financial income statement is 
considered a supplement to or explanation of the taxpayer's primary 
presentation of income, profit, or loss for the period covered by the 
income statement if all notes to the financial income statement are 
presented together and if they accompany the income statement in a 
single report. 

 
Section 1.472-2(e)(3)(iii) provides: 
 

Information reported in an appendix or supplement to a taxpayer's 
financial income statement is considered a supplement to or explanation 
of the taxpayer's primary presentation of income, profit, or loss for the 
period covered by the income statement if the appendix or supplement 
accompanies the income statement in a single report and the information 
reported in the appendix or supplement is clearly identified as a 
supplement to or explanation of the taxpayer's primary presentation of 
income, profit, or loss as reported on the face of the taxpayer's income 
statement.  . . .  For purposes of paragraph (e)(3)(iii) of this section, 
information is considered to be clearly identified as a supplement to or 
explanation of the taxpayer's primary presentation of income, profit, or loss 
as reported on the face of the taxpayer's income statement if the 
information either--  
 
(A) Is reported in an appendix or supplement that contains a general 
statement identifying all such supplemental or explanatory information;  
 
(B) Is identified specifically as supplemental or explanatory by a statement 
immediately preceding or following the disclosure of the information;  
 
(C) Is disclosed in the context of making a comparison to corresponding 
information disclosed both on the face of the taxpayer's income statement 
and in the supplement or appendix; or  
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(D) Is a disclosure of the effect on an item reported on the face of the 
taxpayer's income statement of having used the LIFO method.  
 
For example, a restatement of cost of goods sold based on an inventory 
method other than LIFO is considered to be clearly identified as 
supplemental or explanatory information if the supplement or appendix 
containing the restatement contains a general statement that all 
information based on such inventory method is reported in the appendix or 
supplement as a supplement to or explanation of the taxpayer's primary 
presentation of income, profit, or loss as reported on the face of the 
taxpayer's income statement.  

 
Section 1.472-2(e)(5), which is supposed to provide specific rules related to the 
exception of the conformity requirement for internal management reports, has been 
reserved. 
 
Analysis 
 
Because the Taxpayer elected the LIFO method of accounting for federal income tax 
purposes, it is subject to the LIFO conformity requirements.  See I.R.C. § 472(c), (e)(2); 
Treas. Reg. § 1.472-2(e)(1).   
 
With respect to the financial statements provided to its lending bank, the Taxpayer 
violated the LIFO conformity requirements if (1) it used an inventory method other than 
LIFO to ascertain its income, profit or loss in the financial statements; (2) the financial 
statements were “for credit purposes”; and (3) the financial statements are not within 
any of the exceptions to the LIFO conformity requirements. 
 
The Taxpayer provided the same IFRS-only balance sheet and income statement 
provided to the foreign parent to the lending bank.  It also provided tabulated versions of 
these documents that adjusted the IFRS amounts to arrive at U.S. GAAP amounts. 
 
Both the balance sheets and income statements involve the ascertainment of items of 
income, profit, or loss.  The balance sheets do not fall within the exception under 
Treasury Regulation section 1.472-2(e)(1)(ii), (4), which provides valuing inventory as 
an asset is not an ascertainment of income, profit, or loss, as the Taxpayer also used 
IFRS to ascertain retained earnings and net income on the balance sheets.  The income 
statements by their nature involve the ascertainment of income, profit, or loss. 
 
There is no question the IFRS-only versions used a method other than LIFO to 
ascertain income, profit, or loss, as IFRS is a non-LIFO method and was the only 
method used.  Arguably, the tabulated versions of the financial statements provided to 
the lending bank comply with the LIFO conformity requirements as they used U.S. 
GAAP to determine income, profit, and loss.  However, they also used IFRS.  The LIFO 
conformity requirements do not merely require the use of a LIFO inventory method; they 
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require that no method other than LIFO be used.  See I.R.C. § 472(c), (e)(2); Treas. 
Reg. § 1.472-2(e)(1). 
 
The financial statements were issued to the Taxpayer’s lending bank in accordance with 
lending requirements related to a letter of credit.  Thus, there was a debtor-creditor 
relationship between the Taxpayer and the lending bank and the financial statements 
were provided pursuant to this debtor-creditor relationship.  The Taxpayer’s continued 
receipt of credit was dependent upon the provision of such financial statements.  
Therefore, the financial statements were “for credit purposes.” 
 
It could be argued that the use of IFRS was for purposes of supplementing or explaining 
the Taxpayer’s primary U.S. GAAP position and, thus, the tabulated financial 
statements meet the exception for supplemental or explanatory information.  See Treas. 
Reg. § 1.472-2(e)(1)(i).  However, the provision of information using IFRS was not 
presented as either supplemental or explanatory.   
 
With respect to the tabulated balance sheet, the disclosure of income, profit, and loss 
using IFRS was not made in the form of a footnote to the balance sheet or a 
parenthetical disclosure on the face of the balance sheet.  See Treas. Reg. § 1.472-
2(e)(4).  Even if the disclosure qualified as a parenthetical, despite the lack of 
parentheses, or other punctuation or formatting to indicate the IFRS information is an 
aside, there is still the problem of the tabulated income statement.  Section 1.472-
2(e)(3)(i) clearly provides that “[i]nformation reported on the face of a taxpayer’s 
financial income statement for a taxable year is not considered a supplement to or 
explanation of the taxpayer’s primary presentation of the taxpayer’s income, profit, or 
loss.”  The IFRS information was reported on the face of the income statement and not 
as part of a note to the income statement.  See Treas. Reg. § 1.472-2(e)(3).   
 
Moreover, even if the tabulated financial statements conformed to the requirements of 
section 472(e) and the regulations thereunder, the Taxpayer also provided the lending 
bank with the same balance sheet and income statement it provided to the Foreign 
Parent.  These documents were prepared based solely on IFRS.  These documents 
were not identified as supplemental, explanatory, or appendixes.  For instance, the 
balance sheet was not clearly identified as a supplement to or explanation of the 
taxpayer’s primary presentation.  See Treas. Reg. § 1.472-2(e)(4).  Similarly, the 
income statement was not marked as an appendix or otherwise clearly identified as a 
supplement to or explanation of the taxpayer’s primary position.  See Treas. Reg. § 
1.472-2(e)(3)(iii). 
 
Therefore, these documents do not meet the exception for supplemental or explanatory 
information, and no other exception applies.  The issuance of these financial statements 
to the lending bank violated the LIFO conformity requirements. 
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CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (313) 237-6440 if you have any further questions. 
 

ERIC R. SKINNER 
Associate Area Counsel 
(Large Business & International) 
 
 
 

By: _Elizabeth R. Edberg___ 
Elizabeth R. Edberg 
Attorney (Detroit) 
(Large Business & International) 

 
 
 


