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issuance of notices 
 

This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 
 

ISSUES 

(1) What are the legal requirements, if any for the Service to link direct partners and 
the members of any pass-thru partner on its Partnership Control System when it 
begins a TEFRA partnership-level examination?  
 

(2)  Is the Service required to notify a partner if it decides not to make an adjustment 
to the partnership return or decides not to adjust the partner’s return to reflect 
adjustments made to the partnership return?   

 

CONCLUSIONS 

(1)  The Partnership Control System is simply a tool used by the Service in the 
course of TEFRA partnership examinations.  There are no legal requirements to 
link or not link any, all, or some partners in a partnership.  Similarly, de-linking a 
partner has no legal impact and there are no notice requirements that would 
apply. 
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(2) The Service is not required to issue any notice to a partner if it decides not to 
make adjustments to the partnership return and it does not need to notify a 
partner that it will not be making an assessment. 

FACTS 

The Tax Equity and Fiscal Responsibility Act of 1982 (“TEFRA”) added sections 6221 
through 6232 to the Internal Revenue Code, which provide unified partnership audit and 
litigation procedures for partnerships  (except certain small partnerships) filing Form 
1065, U.S. Return of Partnership Income (TEFRA partnerships).1  Under the unified 
partnership audit and litigation procedures, the TEFRA partnership return is subject to a 
single audit and court proceeding binding on all the direct and indirect partners.  Only 
the partners whose tax liabilities will be affected, and generally not the TEFRA 
partnership itself, are the parties-in-interest in the partnership-level audit or litigation.  
Chef’s Choice v. Commissioner, 95 T.C. 388 (1990).   
 
The Internal Revenue Service (“Service”) uses its Partnership Control System computer 
database to link to the TEFRA partnership return under examination the tax returns of 
the direct and indirect partners, to mechanically generate the required notices and to 
flow any adjustments made in the partnership examination through to the partners.   
 

LAW AND ANALYSIS 

Section 6221 provides that partnership items shall be determined at the partnership 
level. 
 
Section 6223(a) provides that that that “the [Service] shall mail to each partner whose 
name and address is furnished to the [Service] notice of - (1) the beginning of an 
administrative proceeding at the partnership level with respect to a partnership item 
[NBAP], and (2) the final partnership administrative adjustment [FPAA] resulting from 
any such proceeding.” 
 
For these purposes section 6223(b) provides that the Service need not issue the above 
notices to partners with less than a one percent interest in a partnership with more than 
100 partners.  Instead, such partners get notice through the TMP.  I.R.C. § 6223(g). 
 
Section 6223(c) provides that the Service must use the names and addresses as 
provided on the partnership return as updated under the regulations.  Section 
6223(c)(3) provides that indirect partners2 are not entitled to direct notice unless their 
information is provided to the Service in accordance with the regulations.  Otherwise, 

                                            
1 Sections 6233 and 6234 were later added to these provisions. 
2 Section 6231(a)(10) defines an indirect partner as a person holding an interest in a partnership through 
1 or more pass-thru partners. 
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the pass-thru partner3 through whom they hold their interest is required to forward 
notice to them.  I.R.C. § 6223(h).  The partners entitled to direct notice under section 
6223 are “notice partners”.  I.R.C. § 6231(a)(8). 
 
Section 6223(d)(1) provides that the Service “shall mail” the NBAP to each partner 
entitled to such notice “not later than the 120th day” before the FPAA is mailed to the 
Tax Matters Partner. 
 
Section 6223(d)(2) provides that the Service “shall mail” the FPAA to each partner 
entitled to such notice “not later than the 60th day” after the FPAA is mailed to the TMP. 
 
Section 6223(e) provides for a partner remedy “where the [Service] has failed to mail 
any notice specified in subsection (a) to a partner entitled to such notice within the 
period specified in subsection (d).” (emphasis supplied) 
 
Section 6224(c)(2) provides that if the Service “enters into a settlement agreement with 
any partner with respect to partnership items” the Service shall offer consistent 
settlement terms to any other partner who so requests. 
 

DISCUSSION 
 
There is no requirement in the Code to link any partner on the Partnership Control 
System.  The Partnership Control System is simply a tool used by the Service in the 
Course of TEFRA partnership examinations. Therefore, the Service has complete 
discretion regarding the use of linkages.  For example, the Service may choose to link 
all partners in a partnership, no partners, or some but not all partners, including some 
but not all partners in a particular tier.  Similarly, if the Service chooses to link a partner, 
but ultimately determines that the partners will not be assessed, de-linking that partner 
has no legal impact and there are no notice requirements that would apply.  
 
The Service is not required to issue an NBAP or FPAA to any partner if the Service 
ultimately determines that it will not make adjustments to partnership items.  In this 
regard, section 6223(d) makes the issuance of such notices to the partners conditional 
on the Service issuing an FPAA to the TMP.  Congress confirmed that the requirement 
to issue such notices is conditional by creating a remedy under section 6223(e) only if 
the time periods of section 6223(d) are not met.  Furthermore, the only court to address 
the issue has confirmed that the Service has the discretion not to issue an FPAA to the 
TMP, even after an NBAP has been issued.  Atlantic Richfield v. Department of 
Treasury, 97-1 USTC ¶50,170 (D.D.C. 1996).  It should be noted that, since Partnership 
Control System is currently used to generate notices to linked partners, if the Service 
chooses not to link partners to whom notices are required, the Service will need to 
determine another way to issue those notices. 
 

                                            
3 Section 6231(a)(9) defines a “pass-thru partner” as a partnership, estate, trust, S corporation , nominee, 
or other similar person through whom other persons hold an interest in the partnership. 
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Other than the notices required above, there is no requirement under the TEFRA 
partnership provisions to notify or assess any direct or indirect partner.  For instance, as 
part of its overall compliance plan, the Service may assess some partners in a 
partnership while not assessing the other partners in the same partnership. There is no 
statutory requirement to notify partners that they will not be assessed, whether they 
were or were not linked on the Partnership Control system.  
 
The decision to assess one partner but not another partner in the same partnership  
does not constitute entering into a settlement agreement with the first partner that would 
entitle the second partner to the same treatment pursuant to section 6224(c)(2).  There 
is no settlement agreement because there is no written offer and acceptance denoting a 
contractual meeting of the minds.  See Treaty Pines Investments Partnership v. 
Commissioner, 967 F.2d 206, 211 (5th Cir. 1992) (contract principles apply, including a 
written offer and acceptance, in determining the existence of a settlement agreement 
under section 6224(c)).  See also Alexander v. United States, 44 F. 3d 328, 332 (5th 
Cir. 1995) (section 6224(c) settlement analogous to a contract).   
 
Otherwise, the only consistency requirement is that any assessments that are made 
must not exceed an assessment consistent with the partnership-level determination of 
partnership items. I.R.C. §§ 6221 and 6225(c). 
 
Please call (202) 317-6834 if you have any further questions. 
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